Provinciaal Steunpunt Duaal Leren West-Vlaanderen

Voor Cursisten

Duaal, is het iets voor mij?

Duaal leren, dat is leren op school én op de werkvloer. Het systeem bestaat al sinds het schooljaar 2019-2020 als volwaardig traject in het secundair onderwijs. Vanaf september 2022 kunnen ook cursisten uit het volwassenenonderwijs een duale opleiding volgen in een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO).   


Met een duale opleiding krijg je een realistisch beeld van de job en leer je werken met de nieuwste technologie in de moderne infrastructuur van een onderneming. Zo start je na het behalen van je diploma met een stevige voorsprong op de arbeidsmarkt.  


Nog twijfels? Je staat er niet alleen voor. Praat met de trajectbegeleiders en lesgevers in het Centrum voor Volwassenenonderwijs. Samen komen jullie erachter wat het best bij jou past.  

 

Alle info over de duale opleidingen in het CVO, vind je hier.

FAQ voor cursisten

Hoeveel verdien je met duaal leren?Oevele krig k doavoorn?

Het hoofddoel van een duale opleiding is het aanleren van een beroep en niet het verrichten van arbeid. Daarom ontvang je geen loon maar een leervergoeding. In het volwassenonderwijs bedraagt de leervergoeding 3,95 euro per uur (vanaf 1/5/2022).  

 

Bij een ODO-opleiding worden enkel de uren op de werkplek vergoed, bij een ODOS-opleiding zowel de uren op de werkplek als de uren opleiding (zie overeenkomsten of onze FAQ)

Alle details over de leervergoeding vind je hier.  

 

Wie een duale opleiding volgt bij de eigen werkgever, ontvangt geen leervergoeding omdat het loon wordt doorbetaald.

Welke overeenkomst moet ik sluiten? 

Wulknen deal moe k doavoorn sluten?

Bij duale opleidingen met minder dan 20 uur per week op de werkplek geldt de Overeenkomst van Duale Opleiding (ODO).  

  

Bij duale opleidingen met meer dan 20 uur per week op de werkplek geldt de Overeenkomst van Duale Opleiding Statuut (ODOS).  

  

Als de tewerkstelling plaatsvindt in een onderneming uit de non-profitsector (in het kader van sociale maribel) dan geldt de deeltijdse arbeidsovereenkomst.  

  

Als de cursist reeds werknemer is en de duale opleiding op de werkvloer bij de eigen werkgever wenst in te vullen, dan sluit je een Overeenkomst van Duale Opleiding met de eigen werkgever (ODOW). Het aantal werkuren op de werkplek is in deze overeenkomst niet relevant.  

Kan ik nog starten met duaal leren als

ik al gestopt was met school?

Kun k were erbegunnen?

Ben je minder dan één jaar geleden gestopt met school, dan kan je gewoon terug inschrijven.  

  

Is het al langer dan één jaar geleden, ga dan even langs bij de VDAB. Zij bekijken samen met jou wat de beste opties zijn. Meer info vind je hier. Wie al een leefloon ontvangt gaat niet langs bij de VDAB maar kan advies vragen aan het OCMW.  

Hoe vind ik een geschikte werkplek?

Woa vinnek un goeie plekke?

 1. De trajectbegeleider van je CVO kan je beslist helpen bij het zoeken van een onderneming. 
 2. Je mag steeds zelf een onderneming voorstellen. Deze onderneming moet wel erkend zijn voor de duale opleiding die jij kiest en er moet een mentor in de onderneming zijn. 
 3. Je kan zelf op zoek naar werkplekken op https://werkplekken.werkplekduaal.be/

   Welke incentives kan een werkgever krijgen als hij/zij je een duale opleiding aanbiedt?

   Wa krigt minnen boas?

   De onderneming waar je je opleiding volgt moet je een leervergoeding betalen, de verzekering, eventuele materialen, … 


   Intussen word jij opgeleid tot hun toekomstige werknemer en kan men nagaan of je wel de goeie match bent. Je levert ook wel arbeid tijdens de opleiding en je draagt bij tot een positieve opleidingscultuur binnen de onderneming.  

    

   Maar daarnaast kan de onderneming ook rekenen op enkele incentives:  klik hier voor meer info.

    

   Webinar voor ondernemingen > bekijk de Vimeo video