Provinciaal Steunpunt Duaal Leren West-Vlaanderen

Volwassenenonderwijs

Er is altijd een reden om bij te leren

Duaal leren is een leerweg waarbij je als cursist in het volwassenenonderwijs het leren in het centrum (CVO) combineert met het leren in een onderneming. Cursisten oefenen niet enkel competenties in op de werkplek zoals bij een stage, maar verwerven op de werkplek ook nieuwe competenties. Minstens 50% van de lestijd vindt op de werkvloer plaats.


De opleidingen die duaal ingericht worden, zijn gebaseerd op een erkende beroepskwalificatie. Wie zijn/haar diploma of certificaat via een duaal traject behaalt, start dus met een stevige voorsprong op de arbeidsmarkt!  

 

In onze provincie kan je op dit ogenblik twee duale opleidingen volgen in het volwassenenonderwijs: hulpkok duaal en zorgkundige duaal bij CVO Miras. Klik op de linken hieronder voor meer info.

OPLEIDING

Hulpkok duaal

Zorgkundige duaal

Locatie

Brugge

Brugge, Ieper, Kortrijk,​ Oostende, Roeselare​

Inlichtingen

Nog twijfels? Neem contact op met het Centrum voor Volwassenenonderwijs. Samen komen jullie erachter wat het best bij jou past.  https://www.miras.be/  of https://www.miras.be/contact voor de telefoonnummers van de verschillende locaties.

 

Wil je meer weten over de regelgeving (overeenkomst, leervergoeding,…) van de duale opleidingen in het CVO, dan kan je hier terecht.

FAQ voor cursisten

Hoeveel verdien je met duaal leren?Oevele krig k doavoorn?

Het hoofddoel van een duale opleiding is het aanleren van een beroep en niet het verrichten van arbeid. Daarom ontvang je geen loon maar een leervergoeding.

In de nota ‘Leervergoeding duaal leren volwassenenonderwijs’

 

Bij een ODO-opleiding worden enkel de uren op de werkplek vergoed, bij een ODOS-opleiding zowel de uren op de werkplek als de uren opleiding (zie overeenkomsten op onze pagina A B C Duaal). Alle details over de leervergoeding vind je hier.  

 

Wie een duale opleiding volgt bij de eigen werkgever, ontvangt geen leervergoeding omdat het loon wordt doorbetaald.

Welke overeenkomst moet ik sluiten? 

Wulknen deal moe k doavoorn sluten?

Bij duale opleidingen met minder dan 20 uur per week op de werkplek geldt de Overeenkomst van Duale Opleiding (ODO).  

  

Bij duale opleidingen met meer dan 20 uur per week op de werkplek geldt de Overeenkomst van Duale Opleiding Statuut (ODOS).  

  

Als de tewerkstelling plaatsvindt in een onderneming uit de non-profitsector (in het kader van sociale maribel) dan geldt de deeltijdse arbeidsovereenkomst.  

  

Als de cursist reeds werknemer is en de duale opleiding op de werkvloer bij de eigen werkgever wenst in te vullen, dan sluit je een Overeenkomst van Duale Opleiding met de eigen werkgever (ODOW). Het aantal werkuren op de werkplek is in deze overeenkomst niet relevant.  

Kan ik nog starten met duaal leren als

ik al gestopt was met school?

Kun k were erbegunnen?

Ben je minder dan één jaar geleden gestopt met school, dan kan je gewoon terug inschrijven.  

  

Is het al langer dan één jaar geleden, ga dan even langs bij de VDAB. Zij bekijken samen met jou wat de beste opties zijn. Meer info vind je hier. Wie al een leefloon ontvangt gaat niet langs bij de VDAB maar kan advies vragen aan het OCMW.  

Hoe vind ik een geschikte werkplek?

Woa vinnek un goeie plekke?

  1. De trajectbegeleider van je CVO kan je beslist helpen bij het zoeken van een onderneming. 
  2. Je mag steeds zelf een onderneming voorstellen. Deze onderneming moet wel erkend zijn voor de duale opleiding die jij kiest en er moet een mentor in de onderneming zijn. 
  3. Je kan zelf op zoek naar werkplekken op https://werkplekken.werkplekduaal.be/
  4. Is de onderneming nog niet erkend, dan kan ze hier de nodige info vinden.

    Welke incentives kan een werkgever krijgen als hij/zij je een duale opleiding aanbiedt?

    Wa krigt minnen boas?

    De onderneming waar je je opleiding volgt moet je een leervergoeding betalen, de verzekering, eventuele materialen, … 


    Intussen word jij opgeleid tot hun toekomstige werknemer en kan men nagaan of je wel de goeie match bent. Je levert ook wel arbeid tijdens de opleiding en je draagt bij tot een positieve opleidingscultuur binnen de onderneming.  

     

    Maar daarnaast kan de onderneming ook rekenen op enkele incentives.