In het secundair onderwijs brengt een duale leerling meestal twee dagen op school door: één dag voor algemene vorming, één dag voor praktijkgerichte vakken. De andere drie dagen gaat de leerling naar de werkplek. De verdeling school-werkplek hangt af van de opleiding en van de school.
Vraag je school naar het uurrooster om de verdeling van jouw opleiding te kennen. Alle duale scholen en hun websites vind je in dit overzicht.
1) Tijdens je opleiding duaal leren krijg je (meestal) een leervergoeding. Bij stages en werkplekleren is dit niet het geval.
2) Bij stages/werkplekleren is het de bedoeling om de competenties die je op school hebt geleerd te oefenen op je stageplaats. Tijdens duaal leren zal je niet alleen competenties aanleren op school, maar ook nieuwe competenties leren bij je mentor op je werkplek.
3) Duaal leren is veel intensiever:
Je moet minstens 16 jaar oud zijn of je bent 15 jaar en je hebt de eerste graad van het secundair onderwijs afgerond. Een duale opleiding kan je volgen tot het schooljaar waarin je 25 jaar wordt.
Duale opleidingen vind je dus in de tweede graad, de derde graad, de 7e jaren en het volwassenenonderwijs.
Voor het secundair onderwijs
Voor het volwassenonderwijs
Bovenop de leervergoeding ontvang je ook nog een extra leerlingenpremie van €500 per schooljaar!
Voorwaarde is dat je minstens 4 maanden opleiding hebt gevolgd op je werkplek in dat schooljaar. Deze premie kan je maximaal 3x ontvangen. Als je je rekeningnummer hebt opgegeven in je overeenkomst, dan komt deze premie automatisch op je rekening.
Meer weten over de leervergoeding? Dan kan je terecht in deze infofiche.
Alle duale scholen en opleidingen in onze provincie vind je op deze overzichtspagina.
Wil je buiten onze provincie een duale school of opleiding vinden, dan kan je hier terecht.
Leerlingen die hun diploma in een duale opleiding hebben gevolgd kunnen:
In een duale opleiding haal je dezelfde studiebewijzen als in de andere richtingen van het voltijds onderwijs. Duaal leren is geen onderwijsniveau maar een leerweg waarmee je op een alternatieve manier je diploma kan halen.
We streven er natuurlijk naar dat je je diploma haalt, maar ook als dit niet helemaal lukt kan je studiebewijzen behalen. Bijvoorbeeld als je heel goed bent in beroepsgerichte vorming en veel minder in algemene vorming, dan kan je een beroepskwalificatie of een certificaat behalen. Voor meer info hieromtrent contacteer je best het steunpunt, je school of centrum.
Voor de tweede graad en het eerste leerjaar van de derde graad kan je instappen tot 15 januari.
Voor het tweede leerjaar van de derde graad is er geen datum van toepassing omdat je dan enkel nog kan wijzigen van structuuronderdeel onder specifieke voorwaarden en na gunstig advies van de klassenraad waaruit je komt.
Voor het zevende leerjaar is er ook geen datum van toepassing. Een verandering van structuuronderdeel is daar enkel mogelijk na toelating van de klassenraad.
Leerlingen in duaal leren hebben recht op alle schoolvakanties. Natuurlijk valt de leervergoeding tijdens die vakanties wel weg.
In bepaalde gevallen kunnen er wel kleine afwijkingen zijn op de vakantieregeling:
Of één van de twee uitzonderingen van toepassing is op de studierichting die je volgt of wil volgen, vraag je best even na bij je school of centrum.
Alles over de vakantieregeling kan je terug vinden in deze fiche of bekijk deze webinar.
Een studentenovereenkomst kan
Voor minderjarigen:
Voor meerderjarigen:
Alle gedetailleerde info over studentenarbeid kan je nalezen in deze infofiche. Nog meer weten? Bekijk dan even deze handige webinar.
> Wim Debyser
Copyright © Alle rechten voorbehouden - Afbeeldingen: RTC West-Vlaanderen, Maak de klik en partners / freepik.com