Provinciaal Steunpunt Duaal Leren West-Vlaanderen

Je wil een volwaardig diploma of getuigschrift halen in het voltijds onderwijs, maar 5 dagen per week op de schoolbanken is niets voor jou?

Dan is duaal leren iets voor jou! Dat is leren op school én op de werkvloer.  


In de meeste duale opleidingen leer je drie dagen per week onder begeleiding van een mentor op de werkplek, de algemene en beroepsgerichte vakken krijg je op school van de vakleerkrachten.  


Met het diploma of getuigschrift kan je onmiddellijk aan de slag of kan je een opleiding in het hoger onderwijs starten. 


Tijdens je duale opleiding krijg je een realistisch beeld van je toekomstige job, je ontwikkelt heel wat praktische competenties en je leert werken met de nieuwste technologie en modernste infrastructuur. Zo studeer jij af met een stevige voorsprong. 


Hieronder kan je via de FAQ een antwoord vinden op de meest gestelde vragen.  

Zoek je nog meer info? Gebruik dan de linken bovenaan. Veel succes! 

Stappenplan

1

De klassenraad zal eerst een (niet-bindend) advies geven of je klaar bent voor duaal leren. Op je rapport vind je dit advies bij “arbeidsbereidheid en arbeidsrijpheid”. Ben je er nog niet helemaal klaar voor, dan kan je starten in de aanloopfase. Meer info hierover vind je in de FAQ.

2

 1. Op onze homepage kan je op het kaartje snel terugvinden welke scholen/centra in West-Vlaanderen er duale opleidingen aanbieden.
 2. Een overzicht van alle duale opleidingen in West-Vlaanderen vind je hier.
 3. Weet je al welke specifieke duale opleiding je wil volgen maar je weet niet waar ze die aanbieden? Klik dan hier.  

  3

  Neem contact op met de school en vraag naar de trajectbegeleider duale opleidingen. Vraag een gesprek aan. De trajectbegeleider zal je helpen met de inschrijving, het zoeken naar een werkplek, de info over de overeenkomsten,…

  4

  Werkplekken kan je hier vinden (zoeken in jouw buurt). Na het intakegesprek op de werkplek wordt er een overeenkomst (contract) afgesloten tussen de leerling, de school en de onderneming.

  5

  Je bent klaar om te starten met je duale opleiding. Veel succes !!!